lørdag 2. februar 2013

Hennessy Hammocks Explorer A-Sym Zip

Sist uke dukket mitt nye krypinn opp i posten. Hennessy Hammock Explorer. Har kikket på disse et års tid nå, og i vinter ble fristelsen for stor. Nok et must have produkt skulle bestilles. Jeg har tenkt mye frem og tilbake, hvordan vil dette være å ligge i? Vil den huske frem og tilbake slik at sjøsyken vil ta overhånd? Jaja, kort vei ut for å tømme seg da...... pffff.....
Videoer fra YouTube ble studert i timevis. Det finnes også et par andre merker som selger slike hammocker. Pris og det jeg så på YouTube, gjorde at valget mitt tilslutt falt på Hennessy sin utgave. Jeg tror vel egentlig at det er hipp om happ hvilket merke man velger, de andre er så vidt jeg har sett av samme kvalitet og opplegg. Her kan man nok gjøre et godt kjøp bare man kjøper av de anerkjente merkene, Expeed er et av dem.
På YouTube kom jeg over et tips til et raskt og sterkt oppheng, ved hjelp av en karabinkrok og 2 metallringer så slipper man å bruke knuter for å henge opp køya. Et slikt opplegg i hver ende. Og jeg kan vel allerede nå røpe at det fungerte over all forventning. Fantastisk godt tips! :)Tid for å finne frem trugene igjen, kjøpt for såpass mange år siden at de på en måte har krympet litt i forhold til vekta mi.....hmmmm...jaja, jeg sank iallefall ikke lenger ned i snøen enn at det gikk greit å ta seg frem. Slike truger kan anbefales på det varmeste. Jeg startet engang med canadatruger i rotting, det finnes vel egentlig ikke noe bedre middel til å drepe all lyst til å bruke truger, enn å ta på seg et par slike. Truger av typen Tubbs er en helt annen verden, fantastisk til å bruke i løssnø, opp og ned skråninger, lekende lett. Bare så synd at de krymper med årene, akkurat slik som diverse dress bukser etc........

Jeg fant raskt 2 fine trær til testen. Startet med å feste web-båndene som fulgte med, de er slik at de ikke skal skade trærne man henger køya opp i. Tau har som regel den "fine" egenskapen at den skjærer seg inn i og skader barken. Disse web-båndene som følger med er muligens litt snaue, finnes i en lengre utgave så jeg får vurdere etterhvert om det skal investeres i de lange båndene.
Båndene ble plassert rundt hver sitt tre og karabinkrokene festet i endene på bånda. På karabinkroken henger det 2 metallringer.

                                Oppheng

 Jeg var en liten tur innom Felleskjøpet igår for å se om de hadde noen passende ringer. Nei det hadde de ikke, sånn egentlig, men hun som jobbet der sa vent litt, så fant hun frem 4 litt for store ringer, men veldig solide da, disse krymper nok ikke i forhold til vekta mi.... :) Disse kunne jeg få hvis jeg kunne bruke dem. :)

Jeg testet også ut 2 typer karabinkroker, 1 av billigtypen som selges på Biltema og diverse andre billigbutikker, og 1 fra hundekjørerutstyret mitt, 15 kr kontra 150 kr. Resultatet ses over her. Den billige strakk seg i godset slik at låsesplinten havna på feil side. Ikke noe jeg vil stole på ute i skauen med andre ord. Her er det bare å spandere på seg skikkelig kvalitet.

Etter at reimer og karabinkroker var på plass, var det bare å strekke ut hengekøya mellom trærne. Etter å ha tredd i tauet gjennom ringene, var det sabla lett å stramme inn tauet, samtidig som det ikke gled ut den andre veien. Smart!!! Dette opplegget gjorde det kjempeenkelt å løsne det hele når køya skulle pakkes ned igjen også, ingen knuter som kan låse seg eller fryse i løpet av natta.

 Opphenget av overseilet ble gjort på enkleste måte idag. Jeg har en ide om å bruke en ekstra snor mellom trærne, festet litt ovenfor web-båndene til køya. Da får man løftet overseilet litt opp. Tips fra YouTube det også... :) Jeg oppdaget også at jeg hadde strammet litt mye i fotenden, så neste gang må jeg være litt mer påpasselig med at hode delen og fotdelen blir mer lik.
Overseilet som fulgte med er litt i snaueste laget. Hvis det blir litt ruskete vær med regn, så dekker den ikke godt nok. her blir det å invistere i en større type. Helsport sitt tarp kanskje. Hennessy har et større seil, men finner det ikke i norske nettbutikker. Alternativt vil nok en billigpressenning fra Europris gjøre god nytte.
Utrolig spennende å krype inn første gangen, ville dette svinge og huske som en attraksjon på tivoli? Neida, dette var faktisk utrolig stabilt. Minimalt med sidesleng... Og sååå koselig å ligge inni der, dette var virkelig herlig. Glidlåsen som går på fotsiden er vanskelig/umulig å dra ned hvis man har lagt seg tilrette. Enten må man huske på å dra den ned før man legger seg inn, eller så kan det løses med en snor fra glidlåsen og ned til midten. Enkelt å dra glidlåsen til seg da. Og jada, dette er også tips fra YouTube... :)
Prøvde ikke noen form for liggeunderlag idag, men tror at det skal funke bra inni her, testes neste gang. Greit med litt isolasjon mot bakken nå på vintern.Som sagt var dette bare en liten test av oppsett og nedpakking. Det å ta ned køya gikk som en lek. Slangeskinnene ble dratt inn over køya og man ender opp med en lang pølse. Festepunktene løsnet lett som bare det, ingen knuter ingen problemer.... :)

Vanskelig å gi en konklusjon på liggekonfort over tid, men det lille jeg lå inni der virket veldig lovende. Min vonde rygg fant seg umiddelbart til rette. Dette føltes bare som et JA produkt! Løp og kjøp hvis du er glad i å overnatte ute, og vil ha et komfortabelt og enkelt system. Det sies at man med litt øvelse setter dette opp på 1 minutt og 30 sekunder. Jeg var nok ikke i nærheten av det, men tok meg ekstra god tid for å få en riktig rutine på oppsettet. jeg brukte vel ca 2 1/2 minutt på å pakke hele greia ned igjen. :)

Kommer tilbake til denne når overnatting er testet, men det blir ikke i natt.. :)


Oppdatert 3 februar.
Joda det ble overnattinga i natt. Klarte ikke dy meg....Ved 11 tida så fant jeg ut at jeg ville prøve køya, og ruslet ut i mørket for å henge den opp. Opphenginga gikk like greit som sist. Exped liggeunderlag på plass og min ganle Tyin Elite pose, engang i tiden godkjent til minus 45.... Termometeret på husveggen viste 11 så da hadde jeg litt å gå på. Jeg fryser nok noe lettere idag enn jeg gjorde for 20 - 30 år sida. :)


Nattens erfaring ble litt variert, joda det var mest positivt, men jeg oppdaget også ting jeg må gjøre noe med neste gang. Det viktigste er kanskje å stramme køya godt nok, og henge den litt høyere enn det jeg trodde den skulle. I løpet av natten ble det noe bananform og det merket jeg i korsryggen. Var ute en tur og strammet opp, noe som hjalp litt, men på grunn av avstanden mellom trærne så fikk jeg ikke strammet så mye som jeg ville.
Mulig at ligge underlaget var med på å lage bananformen, da det virket som den ville følge lengderetningen på køya, og ikke helt ville være med på å ligge litt på tvers. En annen ting med Expedunderlaget var at jeg hadde pumpet den opp inne i varm luft, ute i kulda trakk lufta seg sammen og den ble vesentlig mykere enn tenkt. Vel inne i varmen igjen idag så utvidet den seg tilbake til full.
Jeg oppdaget under oppsettet i natt at jeg på dagen hadde satt overseilet feil vei, den er også asymetrisk slik som køya. Riktig plassert dekket den bedre enn den gjorde tidligere, men jeg er fremdeles klar for å kjøpe et større. Et større vil gi en bedre leirplass ved dårlig vær, muligheter for å ha et dekke over seg når man skifter klær, lager mat osv.
En annen artig erfaring var at man skvetter litt av smellelyder.....hehe...små is-snø krystaller-biter som faller fra trærne om natta lager fine smellelyder på overseilet.... :)
Rolf K. tipset meg om forhandler av fine tarp, de selger også hengekøyer:  http://www.ddhammocks.com/products
Med overseilet spent flatt utover fikk jeg et flott utsyn fra køya, jeg lå og beundret stjernehimmelen og den snødekte skogen rundt meg. Det funklet i snøen, eventyraktig. 
Jeg våknet 2 ganger i løpet av natten, men sov helt klart lengre og bedre enn jeg vanligvis gjør i telt. Kondens er ikke eksisterende, og høyde opp til insektsnettingen er meget god. Jeg følte ikke at dette var noe som helst klaustrofobisk, heller tvert imot, luftig, en mye bedre følelse enn i et innelukket telt.


Konklusjon foreløpig er vel at ikke alt funker 100% ved første forsøk, men at dette var positivt er det ingen tvil om. Mulig det ville vært bedre med Hennessy sin egen vinterpolstring rundt køya istedenfor liggeunderlag inni, tror at hengekøya sin komfort blir noe ødelagt av liggeunderlaget. Men man må ha noe under ryggen, hvis ikke slår kulda rett igjennom. Hennessy har også et tynnere liggeunderlag i reflekterende aluminium så vidt jeg har sett. Kanskje dette ville vært bedre enn Expeden. :)

Morro var det lell, er en stund siden denne gamle skrotten sov ute en vinternatt, vekket mange gamle minner det... :)9 kommentarer:

 1. For det første, det så skikkelig koselig ut inni der, men er det plass til to, hmmm jeg bare spør jeg ?????
  For det andre, det hadde vert veldig rart om du ikke fant to trær til hengekøya her hvor vi bor. Ja jeg bare sier det, "vi bor i skooogen" vet du.
  For det tredje, det er ikke trugene som har krympet altså !!!!!
  Og til slutt, morsomt skrevet om en av de mange rare "bare må ha" tingene dine :o)

  SvarSlett
 2. Moro da Kai :)
  Måtte le litt når jeg leste her, tror vi har sett di samme videoene på youtube hehe. Blir spennende å høre hvordan en hel natt i denne vil bli, men kan jo vente til gradestokken er mer vennlig. Om du velger å kjøpe en sånn billig presenning, så ta med hørselvern. Di lager utrolig mye støy, om det blåser litt.

  SvarSlett
 3. Ok, da er ikke billigpressening noe alternativ. Får vel gå for skikkelig duk, en slik fra helsport som du har Svein Erik, kan jo brukes til mangt annet også. Skal sjekke hva en orginalduk til Hennessyen koster fra utlandet da. :)

  SvarSlett
 4. Kjempemorsom tekst, tror du kommer til å like den køya. Et lite spørsmål får du litt "bananform" når du ligger i den?
  Jeg kan ligge på magen i min (exped) og er kjempefornøyd. Har ligget ute i mange minus grader og sover så god som jeg aldri har gjort i et telt. Et lite tips til tarp kjøp http://www.ddhammocks.com/products Jeg kjøpte en tarp her i fra og den kom rett i postkassa og så valgt jeg coyote brown, alle har jo grønne..... 42 pund for 4,5x3 meter

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips Rolf. :) Jeg sov egentlig ganske godt, men sliter litt med en vond rygg og nakke som kiropraktoren gjør så godt han kan med. Nakken plagde meg ikke, men jeg fikk etterhvert noe vondt i korsryggen, tror det kommer av at jeg ble liggende i litt bananform. Måtte ut engang i natt å justere litt på køya, ser at jeg nok kan stramme den litt mer mellom trærne enn det jeg hadde gjort. Exped underlaget "krympa" litt på grunn av kulda. Vel inni varmen igjen utvidet lufta seg slik at den ble stram igjen. Kanskje et annet type liggeunderlag vil være bedre. Blir spennende å prøve ut dette mere. :)

   Slett
 5. Supert Kai og takk for at du har skrevet litt om dine erfaringer med den, men holder fortsatt en knapp på Exped sin variant. Kanskje enda mer sikker nå, etter å ha lest om dine erfaringer. På Expeed ligger du på tvers av opphenget og slipper nok den bananformen som du nevner her, Rolf kan sikkert bekrefte det.
  Jeg kommer nok til å kjøpe en hengekøye også, så da får vi ta en tur og teste begge to :)

  SvarSlett
 6. Dæven.
  Enda en MÅ HA gadget :-O
  Blir ett artig skue når vi er på tur sammen.
  Skogen full av kokonger som utvikler seg til de vakreste skapninger hver morgen he he..

  SvarSlett
 7. Kongekommentar Jørn, ser for meg "Dressmann" reklamen når x antall slitne gamle skjeggete gubber kommer ut av kongkongene sine på morran, he he Man burde kanskje tromme sammen til et hengekøyretreff til sommeren? Åpent for alle også de med telt.....

  SvarSlett
 8. Herlig, et syn for guder... :)

  SvarSlett