onsdag 22. mai 2013

Baidarka 2013

Med fjorårets vannblemmer og såre knoker friskt i minne, skulle en tro at man var kurert for slikt snekkerarbeid..... Hmmm, lærer man av sine feil eller ikke? Tja, spørsmålet om fjorårets bygging av en grønlandskajakk var en gedigen tabbe kan enkelt svares på: NEIIIIIII!!!!  Det var en uke med noen herlige mennesker, og resultatet var verdens tøffeste kajakk!!! :) Iallefall i mine øyne, men nå er vel de litt subjektive da.... Men det skal sies at stort bedre kajakk å padle har jeg ikke hatt eller sittet i. Meninga var at det skulle bli en rein rullekajakk, men den gang ei, den var så herlig å padle at den endte opp som turkajakk. Problemet er pakkplass. Den egner seg ikke særlig til overnattingsturer da mine behov for komfort er litt høyere nå enn da jeg var 20, og fikk med meg en ukes forsyninger i en 100 liters fjellsekk. :)
Ifjor lå tankene mine tett opptil å bygge en baidarka, men endte opp med grønlandskajakk av den sørlige utgaven. Min forelskelse i seildukskajakker har bare økt, og plutselig slo tanken ned i meg. Jeg har jo fri, er det noen kurs på gang hos Anders? Jada, i April hadde han satt op et kurs i Kapellet, og jammen var det ledig plass. Jippy!!! Satte igang med å selge det som var overnattingstur-kajakken min, og den solgte jeg i løpet av et par dager. Kurset var nesten finansiert. Men huttetu, nå stod jeg der uten en kajakk til lengre turer. Og alt av fremtidige overnattingsturer avhenger nå av at jeg klarer å forvandle noen planker og noe seilduk til et nytt fremkomstmiddel. :)

Fredag 12 April ankom jeg kapellet for å tjuvstarte litt på spanter og cockpit. Herlig å være igang. På kvelden dukket også Mats opp, og på natta kom Jens fra vestlandet. Kurset skulle starte kl 8 neste morgen så det ble tidlig til køys for meg.

Og klokka 8 startet vi opp, Mats og hans venninne Silje, Jens og meg. Broren til Jens skulle komme natt til mandag.

Og byggekurset startet ikke så ulikt forrige kurs jeg var på. 2 stykk plank..........Jeg hadde på forhånd også sydd noen pakklukeposer som øker sikkerheten i forhold til vann igjennom pakklukene.
Og ettersom dagene skred frem tok ting form. Her er surring av dekkslister.

Jeg må innrømme at jeg tenkte ofte på at jeg hadde solgt langtursbåten min, og at håpet om skikkelige turer nå nærmest lå mellom hendene mine...Et feilskjær her, og........ :)
Men så langt alt vel. Anders passet på og rettledet så fort han så at vi begynnte å rote det til...  Jeg burde vel egentlig ha lært fra forrige gang, en bedre motivator skal man lete lenge etter.

                                Kjølisten strekkes.
  

 
Spantebøyning er noe vi overlater til sjefen sjæl, spørs om det hadde blitt så mye greie på det om vi hadde rota med det på egenhånd....Utrolig til øyemål den karen har!Det som er utrolig er at jeg kun hadde fått en vannblemme og tendens til en. Henda mine må ha blitt noe herdet ifjor.... :) Trearbeidet nærmet seg slutten etter 5 dager og skroget kunne oljes. Dette ser lekkert ut assa!Arbeidsdagene er lange, 12 - 14 timer...men det er en utrolig god følelse man har når man kryper ned i soveposen på kvelden. Hver eneste dag innebærer mestring av noe jeg ikke gjør til daglig. Og jeg syns kurset og byggingen i år gikk lettere enn i fjor, stadigvekk husket jeg små detaljer som vi gjorde, og som forenklet arbeidet litt nå. Jeg visste jo også inni meg at dette har jeg klart før, så hvorfor skal det gå galt iår? Hmmmm, men,.........jeg har ingen langturskajakk hjemme lenger............. 

Skroget var oljet og klart for strekking og sying av seilduk. Sying var vel det jeg grudde meg til, husker med gru hvor vondt jeg hadde i fingra ifjor. Men trikset med sykkelslange på 2 fingre funker som magi. Syinga skulle gå mye lettere enn jeg fryktet, kanskje det også hadde med erfaring fra før av?......
Men først, strekking av seilduk, en stooooor påkjenning for kajakken. Hva brast så høyt? Var det drømmen om overnatting som knakk som en fyrstikk?? Vræl.....skrik hyl og tenners gnissel. Under strekking av duken brakk den fremre dekkslisten min. Oj oj oj, men hvem er like rolig, joda Anders kikker på skaden og sier at dette ordner seg, ikke noe problem, dette fikser vi greit...... Og jammen hadde han rett i det. Litt trolldom fra Anders side så var dekkslisten både limt og surret og sterkere enn noen gang. Puhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh................... måtte tørke litt svette der ja. 
 Pakkluker og cockpit ble sydd fast og vips hadde jeg en ferdig baidarka klar til grunning.
Da jeg var utrolig sliten på lørdagen, så valgte jeg å ta med grunning hjem og fullføre arbeidet der. Dette hadde vært en hektisk uke, men samtidig en fantastisk tid. Jeg ble kjent med 4 utrolig koselige kursdeltagere, og en spesiell takk til Sven som jeg samarbeidet mye med. Ble mange treplugger på de 2 kjakkene våres...hehe... sånn er det å velge baidarka og king island kajakker med 3 sidelister på hver side.......
Og en stoooor takk til Anders for det vanlige gode humøret, må jo være slitsomt for ham også å gå og tråkke der sammen med oss i så mange timer og dager... :)  

Og takk til Cathrine som stakk innom flere ganger, koselig å se deg igjen!

Da var det å reise hjem for å gjøre ting ferdig. Fortsettelse følger......


3 kommentarer:

  1. Ser fabelaktig moro ut, du skriver så godt at jeg har lyst til å melde meg på kurs ;ø)

    SvarSlett
  2. Tusen takk for hyggelig kommentar. Joda, jeg kan anbefale et slikt kurs. Utrolig morsomt, og "den" følelsen når du første gang padler en selvbygget båt. :)

    SvarSlett
  3. Morsomt skrevet og morro å se hva det kan bli av to planker :0))

    SvarSlett